slide contact


website irisarchitectenAls architecten worden wij blij van plekken die uniek zijn. Waar je onverwachts ineens ergens bent en waarvan je voelt dat het er goed wonen is. Voorbij aan de eenheid en standaardisatie, maar een plek die bijzonder is en intiem.

Toen Van Bekkum ons vroeg of wij binnen de grote ontwikkeling van Vathorst een zogenaamde special wilden ontwerpen, waren we direct enthousiast. Het deelplan Laakse Tuinen is opgezet binnen een groene structuur van tuinen. Geen harde grenzen tussen straat en woning, maar een park-achtige overgang van openbaar naar privé.

Het hofje vormt daarin een bijzonder type. Hier zijn openbaar en privé op een andere manier met elkaar verweven. Aan de buitenzijde geeft het niet prijs wat zich binnenin afspeelt. In het hof is sprake van semipublieke ruimte; de voorbijganger loopt er niet zo snel naar binnen, maar de postbezorger weet dat hij even naar binnen moet om de voordeur te vinden. Hoewel het hof type al eeuwen oud is, hebben we er een eigentijdse variant van gemaakt. Strakke lijnen en fijne detaillering. Grote glasoppervlakken afgewisseld met een robuust metselwerk.

Door te kiezen voor een dubbel sheddak per woning ontstaat een nieuw type; geen twee-onder-een-kapwoning, maar een één-onder-twee-kappenwoning. Door de woningen op een ingenieuze wijze te koppelen, spiegelen en draaien ontstaat een spannend en geborgen hofje, waar ook binnenin het hof de woningen zelf zich nog niet geheel prijsgeven. Vides en hoge ruimtes onder de kap maken het een ruimtelijke eenheid. Door de brede opzet zijn alle hoofdfuncties op de begane grond mogelijk waardoor de woningen ook levensloopbestendig zijn.

IRIS architecten


Duurzaam wonen

In Laakse Tuinen wordt gasloos gebouwd. Dit draagt bij aan de doelstelling van Amersfoort om in 2030 een CO2-neutrale stad te zijn.

De woningen worden verwarmd door middel van een warmtepomp. Deze onttrekt warmte aan de buitenlucht om hiermee het huis te verwarmen. De buitenlucht is hiermee de onuitputbare energiebron. De warmtepomp zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen en is direct aangesloten op de aanwezige vloerverwarming. Vloer-verwarming geeft een comfortabel klimaat en een vrijheid bij de inrichting van uw woning. De warmtepomp verzorgt tevens de opwarming van een boilervat welke ervoor zorgdraagt dat u voldoende warm tapwater heeft.

De woningen worden naast de warmtepomp tevens voorzien van ‘zonne-dakpannen’. Dit systeem wordt naadloos geïntegreerd tussen de vlakke

donkere dakpannen. De kleur, de vorm en het lijnenspel van de normale dakpannen worden gevolgd waardoor uw dak niet ontsierd wordt door een opvallend zonne-energie systeem. Zo ontstaat een volkomen lineair, harmonisch dakbeeld dat met gemak aan de hoogste eisen op het gebied van design en esthetiek voldoet. Duurzaam en mooi!

De Hofwoningen zijn helemaal klaar voor de toekomst. De huizen zijn erg energiezuinig en hebben een lage energieprestatiecoëfficient (EPC) van minder dan 0,4. Door de toepassing van duurzame materialen, goede isolatie en een warmtepomp wordt deze EPC waarde bereikt. Niet alleen goed voor het milieu maar ook voor uw portemonnee. U bespaart namelijk flink op uw vaste lasten. Als u dan ook nog eens kiest voor energiezuinige apparaten en mindert in het gebruik ervan, beperk u uw energienota tot het minimum. Zo kun u met een zeker gevoel de toekomst in en draagt u een steentje bij aan een duurzamere wereld.Verkoop & informatie

Makelaardij DeParel nieuwe horizontaal

Makelaardij De Parel
Telefoon 033 466 99 02
E-mail nieuwbouw@makelaardijdeparel.nl
www.makelaardijdeparel.nlOntwikkeling & realisatie

Makelaardij DeParel nieuwe horizontaal

Van Bekkum Groep BV
Telefoon 033 - 254 42 22
E-mail info@vanbekkum.nl
www.vanbekkum.nl